Abonneren  Inloggen

Meer drukte

24 augustus 2021

Deze column is geschreven door Richard van Hoorn, onderzoeker, adviseur en freelance data analist. Tevens oprichter van DrukwerkMaatwerk. Hij publiceert elke editie van de papieren PRINTmatters een column. Bij deze ook eens op onze site.

Het zal even wennen zijn maar de komende tijd krijgen grafische bedrijven het superdruk. Niet alleen omdat na de corona-crisis een grote economische groei verwacht wordt. Verschillende trends zorgen voor meer drukte in de drukkerij. Klanten met duurzame ambities vragen om meer verpakkingen op papier. Marketeers kiezen vaker folders en direct mail als alternatief voor digitale spam. Creatieve drukkers zetten zelf mooie producten zoals agenda’s op de markt. Tel daarbij op dat de daling van het aantal drukkerijen voortgezet wordt nu de steunmaatregelen aan niet-levensvatbare bedrijven stoppen. Het wordt weer lekker druk in grafisch nederland.

Vanaf nu zijn we aangekomen in een heel nieuw tijdperk voor de grafische industrie. Zorgen over overcapaciteit zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Drukwerk heeft een stabiele en gewaardeerde plaats naast digitale media. Locale productie wordt gewaardeerd. Net zoals persoonlijk contact met drukkerijen en de herwaardering van mooie ambachtelijke grafische producten.

Toch is er een wolkje aan de PMS-304 kleurige hemel. De aankomende drukte zorgt voor nieuwe uitdagingen. De focus bij productiebedrijven wordt verplaatst van de commerciele naar de interne organisatie. Meer aandacht voor zowel grafische vakmensen als grafische processen.

Als het gaat om vakmensen melden nu steeds meer grafisch ondernemers dat ze moeite hebben om grafisch geschoolde medewerkers te werven. Dezelfde vakmensen waar men een jaar of wat geleden maar al te graag van af wilde hebben nu de branche de rug toe gedraaid. Jonge instroom blijkt steeds lastiger te vinden. We zijn natuurlijk allemaal blij met de verwachte groei van de economie maar de schaarste op de arbeidsmarkt wordt een groeiende uitdaging. Vakmensen blijken nu ineens geen gemakkelijk in te kopen human recources maar mensen te zijn.

Als het gaat om grafische processen werken veel bedrijven nog met workflow en MIS-software uit de vorige eeuw. Bij overcapaciteit is dit geen probleem, dan laat je de medewerkers die toch anders niets te doen hebben de hele dag handmatig calculeren, staffels uitrekenen en met orderzakken door het bedijf wandelen. Met de verwachte toenemende werkdruk wordt dit ook een groeiende uitdaging. Een te grote werkdruk is ongezond voor medewerkers en bedrijf. Dan kunnen dezelfde werknemers wel eens naar buiten wandelen. Want nu ontstaan er immers steeds meer functies elders.

Uw vacature insturen

Met een vacature op PRINTmatters bereikt u maandelijks bijna 15.000 grafische professionals. En dat voor slechts €150,- voor een hele maand.

Vacature insturen