Abonneren  Inloggen

Een mysterieus menu om contrasten te verminderen

12 april 2019

Soms heb je foto's die een behoorlijk hoog contrast hebben, en waarbij ook de lichtval nogal hard is uitgevallen. Foto's die midden overdag genomen zijn in zonnige oorden, bijvoorbeeld. Voor zulke situaties biedt Photoshop een verrassende oplossing, via een menu dat je vermoedelijk niet zo vaak zult hebben gebruikt.

 

Te laat

Foto’s zoals deze zou je achteraf gezien misschien beter in HDR hebben kunnen fotograferen, maar daarvoor is het nu te laat. Bovendien komen ze misschien van een ander, en heb je daarom ook niet de beschikking over een raw-bestand dat je zou kunnen gebruiken om dat contrast te verminderen. Voor zulke situaties heeft Photoshop een verrassende oplossing, via een menu dat je vermoedelijk niet zo vaak zult hebben gebruikt. 

 

Kanalen eerst

Voordat we dit menu gaan toepassen, moet je eerst even naar het Kanalen-paneel gaan, en daar de kanalen stuk voor stuk bekijken. Wat je wilt weten, is welk kanaal het meeste contrast heeft, maar ook hoe dat contrast een beetje verdeeld is. Feitelijk wil je weten welk kanaal de mooiste zwart/witfoto zou opleveren, al gaan we uiteraard geen zwart/witfoto maken. In dit voorbeeld lijkt het groene kanaal het best te voldoen aan die omschrijving, met het rode kanaal als eventueel alternatief.

 

Mysterieus menu

Selecteer weer het RGB-kanaal om het kleurenbeeld te krijgen, ga naar het Lagen-paneel en maak daar een nieuwe, lege laag aan. Zet de Overvloeimodus van die laag op 'Bedekken'. Nu gaan we dat mysterieuze menu gebruiken. Ga naar 'Afbeelding – Afbeelding toepassen'. In het dialoogvenster dat nu opkomt, kies je voor 'Verenigd' (omdat de bovenste laag toch leeg is) of 'Achtergrond' als Laag. Als naam kies je voor het kanaal dat je zojuist gekozen had, dus in dit voorbeeld 'Groen'. Klik 'Omkeren' aan, omdat we het kanaal als een soort masker over de foto heen willen leggen om zo het contrast in de foto te verlagen. Daaronder kan je aangeven waar dit moet worden toegepast. De nieuwe laag is al ingesteld als Doel, en omdat we de Overvloeimodus van die laag zelf al op 'Bedekken' hebben gezet, maakt het in principe niet uit wat je hier kiest voor 'Overvloeien'. We hebben toch maar 'Bedekken' ingesteld om de screenshot logisch te houden. Je ziet dat dit een negatieve zwart/witlaag boven de foto creëert, die door z'n Overvloeimodus werkt als een contrastverlagende en kleurverhogende toevoeging. Het wordt alleen wel een beetje overdreven zo.

 

Mooiere methode

Je zou gewoon op 'OK' kunnen drukken en dan de Dekking van die laag kunnen verlagen om het geheel een beetje minder overdreven te maken (of meteen in het dialoogvenster de Dekking aanpassen), maar er is een mooiere methode. Klik 'Masker' aan, en gebruik dezelfde afbeelding (als laag kan je nu dus ook weer Verenigd of Achtergrond gebruiken) om een masker mee te maken voor de nieuwe laag. Als kanaal kies je voor Grijs, maar je kunt ook kijken wat de individuele kleurkanalen hierbij doen. Je zult zien dat dit hele subtiele verschillen geeft. Ook nu moet je weer 'Omkeren' aanklikken, omdat je ook nu weer het masker wilt gebruiken om het effect te verminderen. Uiteraard kan je na het creëren van de laag deze ook nog verder bewerken met Niveaus of Curves als je nog niet helemaal tevreden bent.