Abonneren  Inloggen

‘De offsetpersen gaan eruit’

11 augustus 2020

Grafimediabedrijf Duocore in Katwijk moest heftige maatregelen nemen om het hoofd boven water te houden in deze coronatijd. Tweederde van het personeel is ontslagen, de twee vierkleurenpersen gaan er deze week uit en de bedrijfsruimte wordt gehalveerd. En toch zien eigenaren en broers Wim (l) en Kees van Dijk weer kans op groei, in print en sign.

Op een van de warmste dagen van het jaar zitten we, nog in de koelte van de ochtend, bij Duocore in Katwijk aan Zee aan de koffie. De eigenaren en broers Wim en Kees van Dijk onderbraken hun bezigheden om een open verhaal te vertellen over de situatie van hun onderneming. Sommigen kennen het 85-jarige bedrijf mogelijk nog als Drukkerij De Zuid. Het is een familiebedrijf waar begin van het jaar nog twaalf man op de loonlijst stonden. Over enkele weken resteren er vier.

Tweederde van het personeel moest gaan, inclusief familie

Deze verandering is een direct gevolg van Covid-19. Niet dat alles, voordat het virus opdook, op rolletjes liep. Net als bij vele andere print- en signbedrijven was het knokken om de opdrachten. Kees: ‘We hebben jaren terug al ingezet op groei in digitaal drukken en sign. Dat loopt goed, met name voor bedrijven uit de regio.’
Maar de omzet in die segmenten bleek onvoldoende om samen met het offsetwerk bestand te zijn tegen de omzet terugval. Wim: ‘We zagen de omzet direct nadat het virus opkwam op alle vlakken met 70% procent terugvallen. Snel daarna hebben we nieuwe keuzes moeten maken.’ Sinds het voorjaar is de onderneming sterk ingekrompen. ‘We moesten voor acht van de twaalf man ontslag aanvragen.’ Een pijnlijk proces, want er zaten ook familieleden tussen. Kees: ‘De anderen gelden evenzeer als familie. Het is moeilijk.’

De offsetpersen er uit

Een andere maatregel is afscheid nemen van het zelf drukken op de offsetpersen. ‘Het kan gek klinken, want het gaat om 70 procent van de omzet,’ zegt Wim. Maar eind vorig jaar besloten we al afscheid te nemen van een 50 x 70 vierkleurenpers. Nu is de kogel door de kerk. Ook de tweede vierkleurenpers gaat er uit. We zijn al in onderhandeling met een drukkerij in de buurt waar we een goed gevoel bij hebben en dit pakket onderbrengen.’
De ondernemers benadrukken dat ze wel het aanspreekpunt voor klanten blijven en ook vormgeving en dtp-services blijven verlenen. De standvastigheid is ook aansprekend. Wim: ‘De omzet is al weer gestegen, alhoewel het nog steeds maar 60% procent is van wat we vorig jaar draaiden. Maar we vertrouwen er op dat we nog meer omzet kunnen realiseren en dan met name in print en sign.’

Foto: De broers Wim (l) en Kees van Dijk, eigenaren van Duocore in Katwijk aan Zee.