Abonneren  Inloggen
Van onze partner Four Pees

De toekomst van drukwerk is automatisering, maar hoe krijg je je team aan boord?

26 januari 2023

Automatisering roept misschien in de eerste plaats wat weerstand op. Een manier om een team mee te krijgen in dit verhaal, is door duidelijk te communiceren over de voordelen van deze optimalisatie. Four Pees biedt een gratis consult over de automatisatiemogelijkheden voor jouw printproces.

Waarom automatiseren?

Om binnen deze concurrentiële markt de efficiëntie kan verhogen, de arbeidskosten te verlagen en de consistentie en kwaliteit van de gedrukte producten te verbeteren, is automatisering onoverkomelijk. Bovendien kunnen geautomatiseerde systemen het risico van menselijke fouten verminderen, wat resulteert in minder herdrukken. Kort samengevat; automatisering helpt printbedrijven om meer producten in minder tijd en met een hogere kwaliteit te produceren, wat uiteindelijk resulteert in een hogere productiviteit en winstgevendheid.

Maar wat dan met onze mensen?

Geautomatiseerde systemen zorgen er net voor dat printmedewerkers zich op andere aspecten van het productieproces kunnen concentreren, daar waar je als printbedrijf echt een meerwaarde kan betekenen. Bij drukwerk wordt meestal gebruik gemaakt van grote, gespecialiseerde apparatuur en materialen die een zorgvuldige behandeling en aandacht voor detail vereisen. Handmatige ingrepen zijn vaak nodig om ervoor te zorgen dat het gedrukte materiaal aan de gewenste specificaties en kwaliteitsnormen voldoet. Maar ook bij het bepalen van papierkeuzes en afwerking kan een printmedewerker enorm veel toegevoegde waarde brengen.

Een operator voegt op dat moment een menselijke toets en zeer kostbare expertise toe aan het printproces en dat zorgt er net voordat het eindproduct aan de gewenste normen voldoet en zelfs de verwachtingen van de klant overtreft.

Maar hoe krijg je elke medewerker mee in dit verhaal?

Automatisatie roept misschien in de eerste plaats wat weerstand op. Een manier om een team mee te krijgen in dit verhaal, is door duidelijk te communiceren over de voordelen van deze optimalisatie. Bovendien kan het betrekken van teamleden bij het identificeren en selecteren van automatisering technologie, helpen bij het opbouwen van ‘buy-in’ en eigenaarschap onder teamleden. Daarnaast is training en ondersteuning voor de nieuwe automatiseringstools ook van cruciaal belang

Een andere manier is om specifieke, meetbare doelen voor het automatiseringsproject te stellen en teamleden te erkennen en te belonen voor hun bijdragen aan het bereiken van die doelen.

Communiceren en teamleden betrekken

Tot slot is het belangrijk om de evolutie van het automatiseringsproject consequent te communiceren en teamleden te betrekken bij het continu onderhouden en verbeteren van het automatiseringsproces. Dit kan ervoor zorgen dat het hele project is afgestemd op de specifieke behoeften van het team en dat eventuele problemen tijdig worden aangepakt.

Gratis consult

Meer weten over de automatisatiemogelijkheden voor jouw printproces? Boek een gratis consultatie op www.fourpees.com.