Abonneren  Inloggen

Laatste diepdrukkerij Bertelsmann gaat dicht

27 januari 2023

De Bertelsmann Printing Group sluit haar laatst overgebleven diepdrukkerij begin 2024. Al eerder sloot de vestiging in Dresden en dit jaar gaat de drukkerij in Liverpool dicht. De Prinovis GmbH-vestiging in Ahrensburg sluit per januari volgend jaar haar deuren. Dat gaat ten koste van 545 banen.

‘De beslissing om de fabriek in Ahrensburg eind januari 2024 te sluiten was erg moeilijk voor ons en natuurlijk triest nieuws voor de medewerkers in Ahrensburg. Het is onvermijdelijk vanwege de negatieve marktontwikkeling, die de afgelopen jaren versneld is,’ zegt Ulrich Cordes, managing director van Prinovis en CFO van de Bertelsmann Printing Group.

Structurele achteruitgang diepdruk

Volgens de manager gaat de voor het bedrijf relevante Europese diepdrukmarkt al meer dan tien jaar structureel achteruit, meldt print.de. Met name de vraag naar catalogi, tijdschriften en bijlagen in grote oplage is in deze periode onevenredig gedaald. Cordes vervolgt: ‘Bovendien hebben onze klanten door de gevolgen van de pandemie en de enorme stijging van de papier- en energieprijzen de afgelopen twee jaar herhaaldelijk vraagtekens gezet bij hun marketingactiviteiten en deze vaak omgebogen in de richting van digitale communicatieoplossingen.’

Daling ordervolume

Dit klantgedrag heeft geleid tot opnieuw een enorme daling van het ordervolume in zowel de commerciële als de tijdschriftenmarkt. Door deze ontwikkelingen staat Prinovis Ahrensburg al enige tijd in het rood.

Na Dresden en Liverpool, nu Ahrensburg

Het einde van de diepdruk in de Bertelsmann Printing Group: de diepdruk- en offsetdrukkerij in Dresden werd op 31 december 2022 gesloten en de productie op de Prinovis-site in Liverpool wordt eind juni 2023 stopgezet. En nu is het einde van de laatste diepdrukvestiging van de groep aangekondigd.