Abonneren  Inloggen

November wint Mooiste Boekomslag 2022

31 januari 2023

De thriller November van Thomas Olde Heuvelt heeft met meer dan 13 procent van de stemmen de verkiezing van de Libris Mooiste Boekomslag 2022 gewonnen. Het omslag is ontworpen door DPS Design & Prepress Studio.

Op nummer twee eindigde Ergens in de sneeuw, ontworpen door Eveline Verburg en geïllustreerd door Linde Faas. De derde plek is voor Mot en de metaalvissers van schrijfster Sanne Rooseboom, ontworpen door Marieke Oele en met illustraties van Sophie Pluim. Het Mooiste Boekomslag 2022 is alweer de elfde editie van deze door Libris georganiseerde publieksprijs.

PRINTmatters en Libris

De aanstaande editie van PRINTmatters heeft als thema boeken, Daarin gaan we in gesprek met Jan Peter Prenger, boekeninkoper bij Libris, over Nederland als voorloper in ontwerp en productie, de toenemende aandacht voor het boek als (kunst)object en de trends van dit moment.

Zegt iets over de inhoud

Een goed omslag zegt iets over de inhoud van het boek. Om deze reden riep Libris deze verkiezing in 2012 in het leven. De afgelopen jaren kon er gestemd worden op een voorselectie, of konden lezers hun eigen favoriete omslag aandragen.

Lezers mochten nomineren

Deze editie draaide Libris het om: in de maanden november/december konden lezers hun favoriete omslag nomineren; hieraan gaven ruim 700 lezers gehoor. Uit deze nominaties volgde een shortlist van twintig titels waarop gestemd kon worden. Met hun stem maakten mensen kans op een Boekenbon ter waarde van € 50,-.

3500 lezers

In totaal stemden dit jaar ruim 3500 lezers via Libris.nl op hun favoriete omslag. Zij werden hiertoe opgeroepen via Facebook, Instagram en de Libris-nieuwsbrief. Daarnaast riepen uitgevers, schrijvers en vormgevers de eigen achterban aan tot stemmen.

Winnaar werkt als magneet

‘Het winnen van deze prijs is de verdienste van zowel de vormgever, de auteur als de uitgever. Een winnend omslag werkt als een magneet in de boekhandel. Het valt op, raakt en verleidt,’ zegt Marcel de Groot, marketing manager van Libris. ‘En zodra een klant het boek in handen neemt, is het bijna al verkocht.’

Meer dan een stapel papier

‘Een goed boekomslag maakt een boek nog beter,” vindt ook Jan Peter Prenger, inkoper bij Libris ‘Tenslotte is een boek meer dan alleen een stapel papier met tekst erop: boekomslag en vormgeving zijn onlosmakelijk verbonden met de inhoud.’

Vorige winnaars

De vorige winnaars van het Mooiste Boekomslag waren Stoner (2012), De Poolster (2013), Alice in Wonderland (2014), IJstweeling(2015), Alleen op de wereld (2016), Arabische sprookjes (2017), Het mysterie van niks en oneindig veel snot (2018), Salomons oordeel (2019), Confettiregen (2020) en Noem geen namen van Astrid Sy (2021).

Over Libris

De ruim 120 zelfstandige Libris-boekhandels kenmerken zich door een breed assortiment en uitgebreide kennis van het aanbod. Libris, ook bekend van de Libris Literatuur Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs, is een merknaam van Libris Blz. BV. Libris Blz. is de overkoepelende naam van een landelijk samenwerkingsverband van ruim 220 zelfstandige kwaliteitsboekhandels, marktleider voor het Algemene Boek. Naast de Libris-boekhandels nemen zo’n 100 Blz.-boekhandels deel aan het samenwerkingsverband.