Aangescherpte regels PostNL: voorkom extra kosten
Hoewel de vormgevingsregels van PostNL altijd al bestonden worden ze nu flink aangescherpt en worden er nu zelfs ook extra kosten in rekening gebracht. De extra kosten worden opgebouwd volgens de volgende constructie: wanneer je poststuk onder tarief klein valt (kleiner formaat, minder zwaar) en niet voldoet aan de vormgevingsvoorwaarden valt het direct onder tarief groot. Dit kan voorkomen worden door ervoor te zorgen dat je poststuk voldoet aan de vormgevingsvoorwaarden van PostNL.
Enkele belangrijke vormgevingsvoorwaarden zijn onder andere het formaat en de manier waarop het poststuk is opgemaakt. Zo mag een poststuk bijvoorbeeld niet te groot of te zwaar zijn en moet het adres duidelijk leesbaar zijn. Daarnaast moet het poststuk op de juiste manier gefrankeerd worden, om te voorkomen dat er extra kosten in rekening gebracht worden.
Je poststukken in één keer op de deurmat zonder onnodige kosten? Lees hier 5 tips van Vogelaar:
1. Laat de indexzone vrij op het poststuk
Of het nu om een staande of liggende indeling gaat, het is noodzakelijk om een vlak van 20 mm bij 140 mm leeg te laten. Naast de kleur wit zijn pasteltinten ook mogelijk. Wat is de reden hiervoor? Binnen deze regel worden de sorteercodes geprint, zodat je post met de machine kan worden gesorteerd in plaats van met de hand. Ook moeten andere zones vrijblijven om het ingewikkeld te maken.
Lees hier een overzicht over de verschillende zones en indelingseisen met voorbeelden per formaat.
2. Vermeld het retouradres op de adreszijde op één regel
Voor bijna alle poststukken, behalve voor het brievenbuspakje, geldt dat je het afzenderadres op één regel vermeldt. Waarom? Anders bestaat de kans dat je poststuk op het afzendadres wordt gesorteerd. Dan ontvangt dus niet je klant, maar jijzelf je eigen post. Dat is natuurlijk zonde van de moeite en het geld!
3. Zorg voor voldoende contrast met de achtergrond
4. Design je selfmailer op de juiste manier
Selfmailers zijn gesloten of gevouwen poststukken zonder envelop of verpakking. Je verzendt deze post zonder folie, envelop of banderol. En je sluit hem af met lijmpuntjes, streeplijm, een sluitzegel of scheurperforaties.
5. Neem contact op met Vogelaar
Vogelaar begrijpt maar al te goed dat alle regels qua vormgeving van PostNL overweldigend kunnen zijn. Met 51 jaar ervaring helpen zij je graag op weg: ‘Aarzel niet om contact op te nemen, want Vogelaar regelt het’.