Abonneren  Inloggen

Verpakkingen van zeewier en gewasresten winnaars Make it Circular Challenge

5 mei 2023

Deze week zijn de winnaars van de Make it Circular Challenge bekendgemaakt. Uit een totaal van 650 inzendingen wereldwijd, werden 13 winnaars gekozen die innovatieve oplossingen hebben ontwikkeld om verspilling te voorkomen door te heroverwegen wat we eten en dragen, hoe we bouwen, verpakken en kopen. Onder de winnaars bevinden zich producenten van verpakkingen van zeewier en gewasresten.

De Make it Circulair Challenge is de opvolger van de succesvolle No Waste Challenge uit 2021 en is een initiatief van What Design Can Do (WDCD) in samenwerking met de IKEA Foundation. Daarnaast werkt WDCD in de Make it Circulair Challenge samen met onder andere Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, CLICKNL, de Nederlandse ambassades en consulaten in Brazilië, Japan, India, Mexico, Kenia, en Circle Economy.

Zien wat er nog niet is

‘Veel mensen raken het spoor bijster bij zoveel verontwaardiging, klimaatvermoeidheid en desinteresse, maar creatievelingen niet’, zegt Richard van der Laken, medeoprichter en creatief directeur van WDCD. ‘Verbeelding is het vak van de creatieve gemeenschap: zien wat er nog niet is, een uitdaging aangaan en met optimisme vooruit gaan.’

‘We kijken ernaar uit om te zien hoe designers en creatieve ondernemers circulaire principes gebruiken om tastbare oplossingen te leveren die klimaatverandering, afval en vervuiling aanpakken,’ zei Liz McKeon, Programmes Director - Planet bij de IKEA Foundation bij de start van de challenge in oktober 2022.’Wij geloven dat design kan bijdragen aan een betere toekomst en dat het mensen kan motiveren om zich thuis te voelen in een circulaire wereld.’

Craste maakt verpakkingen van gewasresten

Verpakkingen van zeewier en gewasresten

De wedstrijd gaat nu een nieuwe fase in, waarin de winnaars een prijs van € 10.000 ontvangen en een ontwikkelingstrainingspakket dat is ontworpen om hun ideeën in daden om te zetten.

Een selectie uit de 13 winnende projecten:

  • Craste, dat 100% boomvrije verpakkingsoplossingen maakt uit gewasresten.
  • Balena, producent van BioCir™, ‘de eerste flexibele en volledig composteerbare thermoplast ter wereld’.
  • Saathi, dat 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar maandverband maakt van bananenvezel.
  • Resortecs, dat circulariteit in de mode stimuleert met warmte-oplosbare stikgarens en thermische demontagesystemen die het recyclen van textiel makkelijker maken.
  • mujō, dat innovatieve verpakkingsmaterialen ontwikkelt op basis van zeewier die direct na gebruik op natuurlijke en onschadelijke wijze biologisch worden afgebroken.

Alle winnaars zijn hier te bekijken. In de projectgalerij zijn alle 650 inzendingen voor de Make it Circular Challenge terug te vinden.

Foto boven: Verpakkingen van zeewier, gemaakt door mujō


Wekelijks het laatste grafische nieuws in je inbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters