Abonneren  Inloggen

‘Eigenlijk gewoon een heel mooi boek over papier.’

26 mei 2023

Er zijn nog maar een handvol beroepsmatige papierscheppers in Nederland. Leo Hoegen uit Utrecht is één van hen. Hij heeft ruim veertig jaar ervaring in experimenteren en innoveren, meedoen aan kunstprojecten, advies geven aan buitenlandse start ups en vooral heel veel les geven. Elise Meier schreef het boek ‘De scheppende kracht van papier’ over de hoogtepunten van Leo’s carrière.

‘Het boek is en leest als een avonturenboek’, zo beschrijft uitgever Boiten Boekproducten het boek. ‘Elk hoofdstuk biedt praktijkoefeningen om te leren papierscheppen met een QR-code voor een film waarin Leo dat voordoet. Spelenderwijs wordt de lezer ingewijd in de geheimen van dit bijzondere ambacht. Een lesboek dat ook prima geschikt is als leesboek. Het is eigenlijk gewoon een heel mooi boek over papier.’

Het is de bedoeling twee versies van het boek te maken. Eén reguliere editie en één gelimiteerde, genummerde versie van 100 stuks, met extra’s zoals handgeschepte pagina’s en een workshop papierscheppen. De voorinschrijving hiervoor is gestart.

Spraakmakers

Onlangs waren Hoegen en Meier samen te gast bij Spraakmakers op Radio1, waar ze spraken over het belang van het in stand en van waarde houden van een ambacht, zoals papierscheppen is. ‘Veel mensen weten nog steeds niet hoe papier gemaakt wordt. Zelfs mensen uit de business niet. Bij het 125-jarig bestaan van een papiergroothandel mocht ik papierscheppen demonstreren in het grote magazijn. Er kwamen op die feestdag allemaal mensen uit de drukkerij en boekbinderswereld en de meesten wisten niet wat ik aan het doen was’, vertelt Leo Hoegen. Hij wil mensen meer verbinden met het maken van mooie dingen. ‘Daar leer je zo veel van!’ Het volledige interview is hier te beluisteren.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de wekelijkse PRINTmatters nieuwsbrief