Abonneren  Inloggen

Op voedselveilige inkt gebaseerde sensor gaat voedselverspilling tegen

20 juli 2023

Het Ierse Senoptica Technologies heeft een op voedselveilige inkt gebaseerde sensor ontwikkeld, die de kwaliteit van verpakte, bederfelijke voedingsmiddelen kan bewaken. De sensor kan direct op de binnenkant van het verpakkingsfolie worden gedrukt en meet in realtime het zuurstofniveau in voedselverpakkingen met gemodificeerde atmosfeer. Deze oplossing kan volgens het bedrijf helpen voorkomen dat eetbaar voedsel wordt weggegooid.

De missie van het bedrijf, een spin-out van Trinity College in Dublin, is om de verspilling van voorverpakt voedsel tegen 2030 te helpen halveren. De kern van de technologie is een nieuwe verpakkingssensor die de atmosfeer rond het voedsel in versverpakkingen kan meten.

Defecte verpakkingen gaan direct terug naar de verpakkingslijn

‘De optische sensoren zijn gemaakt van gepatenteerde voedselveilige inkt die gemakkelijk in verpakkingen kan worden geprint om niet-invasief de atmosfeer van de verpakking te bewaken. Tijdens de productie worden de verpakte producten gescand. Defecte verpakkingen gaan direct terug naar de verpakkingslijn en worden opnieuw verpakt, met grote besparingen voor de hele voedselwaardeketen. De sensor kan op elk punt van de toeleveringsketen worden uitgelezen, van het vrieshuis tot het schap van de supermarkt, waardoor tussentijds controles van de gasniveaus in de verpakking kunnen worden uitgevoerd’, aldus Senoptica.

De sensor meet in realtime het zuurstofniveau in voedselverpakkingen met gemodificeerde atmosfeer

De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf de technologische oplossing op industriële schaal geproduceerd en getest. De technologie wordt momenteel getest bij een bekende wereldwijde retailer en een groot Europees voedingsbedrijf.

Senoptica verwacht tegen het einde van dit jaar de goedkeuring van de regelgevende instanties te hebben en hoopt de technologie in het tweede kwartaal van 2024 te lanceren.

Bezoek de website voor meer informatie.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters