Abonneren  Inloggen
Van onze partner Ricoh Nederland B.V.

Duurzaam digitaal printen bij Printvisie

10 augustus 2023

De Rotterdamse drukkerij Printvisie is al ruim veertig jaar een begrip. Leander Wünschmann neemt het bedrijf in 2009 over in een sterk veranderende markt, onder andere door de opkomst van online spelers. Bovendien groeit bij klanten de vraag naar duurzaamheid. Het bedrijf speelt succesvol in op deze trends, onder andere met de portals Flyersonline en Groenprint.

Van alle orders die langs de verschillende kanalen binnenkomen, wordt 70 procent volledig in eigen huis geproduceerd – inclusief afwerking. In totaal werken er 22 mensen, verkopers en webdesigners meegerekend. In 2020 zijn twee medewerkers mede-eigenaar geworden. ‘Er lopen op de werkvloer geen knoppendrukkers rond’, vertelt Wünschmann trots: ‘Tachtig procent heeft een grafisch opleiding.’

Uitdaging

Het bedrijf neemt het streven naar duurzaamheid uiterst serieus. Printvisie noemt zich sinds 2010 ‘de groenste drukkerij van Rotterdam’ en het Groenprint-portal biedt zelfs uitsluitend duurzame opties aan. ‘De grootste factor is papier’, legt Wünschmann uit. ‘Daarom hebben we een eigen portfolio van duurzame papiersoorten samengesteld, op basis van geverifieerde keurmerken en certificaten.’ Als een van de weinige Nederlandse drukkerijen is Printvisie ook ClimateCalc-gecertificeerd, zodat klanten beter inzicht krijgen in de milieu-impact van hun drukwerk.

Digitaal printen draagt eveneens bij aan de doelstelling: ‘Je hebt geen drukplaten meer nodig, en je produceert alleen wat nodig is. Dat scheelt allemaal weer afval en onnodig transport van gewicht.’

Oplossing

Na de eerste stap richting digitaal printen, in 2010, groeit het volume gestaag. Dat is onder andere het gevolg van de verschuiving van orders van de offsetpersen naar digitaal printen. Print-on-demand neemt eveneens toe, bijvoorbeeld voor les- en cursusmaterialen. En het bestelgemak van de online portals zorgt ook voor meer opdrachten. Om beter op de vraag te kunnen reageren, kiest Printvisie voor de kwaliteit en capaciteit van de Ricoh Pro C9210. Maar er speelt meer: ‘Ricoh is actief bezig met duurzaamheid, onder meer door het recyclen van printer-onderdelen. Het bedrijf heeft zich bovendien gecommitteerd aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.’

Resultaat

Niet zo lang geleden stonden twee offsetpersen 24 uur per dag te drukken. Nu wordt 50 procent van alle orders op de inmiddels twee Ricoh Pro C9210 printsystemen geproduceerd. Net als bij de papiersoorten, blijft Printvisie ook in de productie steeds naar verdere milieuwinst streven. ‘Wij willen dus weten: hoe presteren deze productiesystemen op dat vlak? Daarom is het goed dat Ricoh beschikt over een eigen gecertificeerd Carbon Balanced Printing programma. Daarmee analyseer en optimaliseer je de CO2 -uitstoot van elke printopdracht, en compenseer je de uiteindelijk onvermijdelijke uitstoot. Het wordt steeds belangrijker dat we daar zo transparant mogelijk over kunnen zijn.’

Als Digital Services Company zorgt Ricoh voor verandering. Met innovatieve technologieën die professionals optimaal laten werken en samenwerken. Kijk voor meer informatie op ricoh.nl of werktrends.nl.