Abonneren  Inloggen
Van onze partner Kodak

De veelzijdigheid van Kodak-inkjettoepassingen: doe meer met minder

14 december 2023

Sommige fabrikanten van inkjetpersen hebben gekozen voor een ‘meer is beter’-benadering en hebben brede persportfolio’s ontwikkeld die een hele reeks toepassingen bestrijken. Kodak volgt een andere strategie. In plaats van verschillende persen aan te bieden voor verschillende toepassingen, is het de aanpak van Kodak om een breder scala aan toepassingen te ondersteunen met een klein aantal persen die gebruik maken van KODAK Stream en KODAK ULTRASTREAM Continuous Inkjet Technologies.

De combinatie van eigen technologie en KODACHROME- en KODAK EKTACOLOR-inkten en KODAK OPTIMAX-primers geeft Kodak-oplossingen de mogelijkheid om meer toepassingen te verwerken met minder apparatuur.

Het portfolio van Kodak-inkjetpersen omvat de PROSPER ULTRA 520-pers, die de kloof met offset overbrugt op het gebied van kwaliteit en productiviteit; de PROSPER 7000 Turbo Press, 's werelds snelste digitale pers, en de PROSPER 6000 Press. Bovendien kunnen de KODAK PROSPER S-serie en PROSPER Plus Imprinting Systems worden geïntegreerd met analoge persen en afwerkingsapparatuur.

Meer toepassingen dankzij een slimme aanpak

In plaats van inkten aan te passen aan verschillende soorten substraten en verschillende inktsets te ontwikkelen, biedt Kodak een uniforme inktset voor elk van zijn inkjettechnologieën en vult de watergebaseerde pigmentinkten aan met verschillende watergebaseerde OPTIMAX-primers. Deze primers verbeteren de inktontvankelijkheid, inkthechting, wrijfweerstand en beeldkwaliteit op een breed scala aan substraten.

Door substraten vooraf te coaten met OPTIMAX Primers kan PROSPER Presses printen op ongecoat papier, mat en glanzend gecoat papier, krantenpapier en gerecycled papier – zonder de noodzaak om duur met inkjet behandeld papier te kopen. Hierdoor kan een grote verscheidenheid aan toepassingen op één PROSPER-pers worden geproduceerd – op volle snelheid en met hoge kwaliteit.

Kodak heeft ook OPTIMAX-primers ontwikkeld voor ongecoate en gecoate golfkarton- en vouwkartonnen verpakkingen. OPTIMAX Primers en EKTACOLOR-inkten maken het printen op ondoordringbare substraten zoals folies ook mogelijk met PROSPER Imprinting Systems. EKTACOLOR-verpakkingsinkten, die zijn goedgekeurd voor indirect contact met voedsel, en OPTIMAX-primers voor verpakkingsfilms zorgen er bijvoorbeeld voor dat de opdruksystemen duurzame afbeeldingen van hoge kwaliteit op verpakkingsfilms kunnen afdrukken.

Een groeiende lijst van substraten en toepassingen

De unieke strategie van Kodak – waarbij gebruik wordt gemaakt van gepatenteerde OPTIMAX-primers om KODACHROME- en EKTACOLOR-inkten compatibel te maken met een breed scala aan substraten – stelt Kodak in staat een ongeëvenaard scala aan toepassingen te dekken zonder de noodzaak van een groot aantal persen. Het bedrijf is vastbesloten om zijn investeringen in inkten en coatings voort te zetten, om ervoor te zorgen dat de inkjetoplossingen van Kodak de meest aanpasbare en productieve optie blijven.