Abonneren  Inloggen

Koenig & Bauer Durst expandeert R&D van printen op golf- en vouwkarton

18 januari 2024

De R&D activiteiten van joint venture Koenig & Bauer Durst in Radebeul (D) worden geïntensiveerd onder leiding van de nieuwe algemeen directeur Daniel Velema. Hij volgt per februari Robert Stabler op, die de joint venture sinds de oprichting heeft geleid.

Koenig & Bauer en Durst Group hebben toegezegd verdere R&D-capaciteit op te bouwen in de joint venture die ze bijna vijf jaar geleden hebben opgericht om te profiteren van de aanzienlijke kansen in de segmenten golf- en vouwkarton. De moederbedrijven van Koenig & Bauer Durst GmbH zullen hun activiteiten in Radebeul, Duitsland, uitbreiden.

Single pass digitale vellenpersen

Koenig & Bauer Durst is wereldwijd marktleider op het gebied van single-pass digitale vellenperssystemen en softwarediensten voor de vouwkarton- en golfkartonindustrie. Het maakt gebruik van de mogelijkheden en knowhow van zijn moederbedrijven om een ​​ruim portfolio van digitale drukmachines aan te bieden.

Voedselveilige inkten

Daartoe behoren de CorruJET- en Delta SPC 130-systemen voor de golfkartonmarkten, evenals de gezamenlijk ontwikkelde VariJET 106-pers voor de vouwkartonmarkten. Alle persen gebruiken voedselveilige inkten en coatings op waterbasis die voldoen aan alle wettelijke vereisten.

Daniël Velema

Velema komt van XSYS Global

Robert Stabler wordt opgevolgd door Daniel Velema, die in februari 2024 bij Koenig & Bauer Durst in dienst treedt. Daniel heeft uitgebreide ervaring in de grafische industrie, het managen van consultancy en verschillende senior managementfuncties. In zijn laatste rol was Daniel General Manager van de prepressactiviteiten bij XSYS Global, een toonaangevende leverancier van drukplaten en prepressapparatuur voor de verpakkingsindustrie.

Digitalisering verpakkingsindustrie

Daniel Velema: ‘Ik kijk er erg naar uit om mij aan te sluiten bij Koenig & Bauer Durst, dat is opgericht door twee technologiepioniers in de druk- en verpakkingsmarkten en dat een groeiende aanwezigheid heeft in de industrie. Golf- en vouwkartondrukkers/converters blijven hun productieomgeving digitaliseren om de efficiëntie en flexibiliteit te vergroten en een betere service te bieden aan merken en retail. Op de lange termijn leidt dit tot aanzienlijke kostenbesparingen. Het machine-, software- en dienstenaanbod van Koenig & Bauer Durst is goed gepositioneerd om het traject van onze klanten te ondersteunen en te versnellen en ik kijk ernaar uit om samen te werken met onze klanten, partners en leveranciers.’

Kans op substantiële groei

Christoph Gamper, ceo en mede-eigenaar van de Durst Group: ‘We kijken ernaar uit om Daniel te verwelkomen bij Koenig & Bauer Durst om het bedrijf naar de volgende ontwikkelingsfasen te brengen. Wij zien een enorme kans om de komende jaren substantieel te groeien. Er is een solide basis gelegd met de succesvolle lancering van de VariJET 106-pers, de meest productieve digitale vouwkartonpers op de markt, evenals de acceptatie van onze golfkartonpersen door enkele van 's werelds meest innovatieve en toekomstgerichte golfkartonbedrijven. Robert heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen en leiden van het joint venture-team dat hoogwaardige systemen heeft ontwikkeld voor volledig automatische productie op industriële schaal. We willen Robert bedanken voor het omzetten van de joint venture van een idee naar een levendig, zelfstandig bedrijf.’

Vergroten R&D-centrum in Radebeul

Ralf Sammeck, bestuurslid van Koenig & Bauer en ceo van het sheetfed segment: ‘De geest die beide bedrijven in de joint venture belichamen, blijft groeien. Het bundelen van onze krachten stimuleert de digitalisering in de verpakkingsindustrie. Door voort te bouwen op de eerste fundamenten vergroten we onze capaciteiten in ons R&D-centrum in Radebeul, het hoofdkantoor van de Koenig & Bauer Sheetfed-divisie. Om de joint venture naar een hoger niveau te tillen, zijn we verheugd Daniel Velema vanaf februari aanstaande te hebben benoemd tot nieuwe managing director.’

Groeiend klantenbestand

Stabler: ‘Na bijna vijf jaar leiding te hebben gegeven aan de joint venture, ben ik er trots op leiding te hebben mogen geven aan een toegewijd team van professionals. We hebben onszelf kunnen profileren als een echte kracht in de sector. Het feit dat onze twee moederbedrijven – Koenig & Bauer en Durst, twee giganten op het gebied van verpakkingen en drukwerk – zich hebben gecommitteerd aan verdere R&D-capaciteiten spreekt boekdelen over de positieve impact die we hebben gehad bij het aanzienlijk vergroten van onze aanwezigheid op de golfkarton- en vouwkartonmarkten. Deze zijn rijp voor digitale transformatie – en we hebben een groeiend klantenbestand dat dat bewijst.’

Over Koenig & Bauer Durst

Koenig & Bauer Durst groeit als gevestigd merk op de markt voor digitale printsystemen. De twee moederbedrijven Koenig & Bauer en Durst Phototechnik hebben elk 50 procent van de aandelen in de in 2019 opgerichte joint venture. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt single-pass digitale drukpersen voor de productie van vouwdozen en golfkarton. Het brengt de technologische focus en marktexpertise van de twee moederbedrijven samen - zowel op het gebied van de ontwikkeling van digitale printsystemen als op het gebied van machinebouw en installatietechniek.

Openingsfoto: De fabriek van Koenig & Bauer Durst in Radebeul, waar de capaciteiten zullen worden uitgebreid.