Abonneren  Inloggen

Rabobank: ‘Transitie plastic verpakking naar papier geen wondermiddel’

7 februari 2024

‘De verpakkingsindustrie is actief op zoek naar alternatieven voor plastic, maar de transitie naar papier en pulp is misschien niet het wondermiddel dat consumenten verwachten’, zo concludeert de Rabobank uit het rapport Unwrapped, plastic packaging matters. ‘De verschuiving naar papier brengt eigen uitdagingen met zich mee, zoals een hoger energieverbruik, een verhoogde CO2-uitstoot en de toevoeging van materialen die recycling of biologische afbreekbaarheid moeilijker maken.’

Consumentenmerken over de hele wereld werken aan de verschuiving van plastic naar papieren verpakkingen. Deze transitie wordt vaak gezien als duurzaam, terwijl dat in de praktijk lang niet altijd het geval is. ‘In tegenstelling tot wat consumenten denken, is het vervangen van plastic door papier en karton echter niet zo duurzaam of eenvoudig te implementeren’, zegt Jim Owen, Senior Analyst – Packaging & Logistics bij de Rabobank.

Uit onderzoek blijkt volgens de Rabobank dat de vermeende duurzaamheidsvoordelen overschaduwd kunnen worden door verschillende uitdagingen. ‘Pulp- en papieroplossingen zijn niet de wondermiddelen die velen denken dat ze dat zijn. In feite kunnen ze een eigen reeks ecologische – en zakelijke – complicaties introduceren’, aldus Owen.

De belangrijkste zorgen over het pulp- en papiergebruik die de bank benoemt variëren van kosten tot duurzaamheid en functionaliteit, waaronder:

  • De behoefte aan meer materiaal om plasticachtige robuustheid te bereiken, wat resulteert in hogere kosten en energie-intensieve productie, waardoor papieren alternatieven tot vijf keer duurder zijn dan plastic.
  • Hogere koolstofemissies door papierproductieprocessen, zoals houtkap en verpulping, die de milieu-impact van kunststoffen kunnen overtreffen.
  • Uitdagingen bij het composteren of recyclen van papierproducten als ze beschermende coatings vereisen.
  • Beperkingen in het gebruik, omdat papieren verpakkingen beperkt zijn tot artikelen die geen uitgebreide bescherming nodig hebben om de houdbaarheid te verlengen, zoals foodservice-producten en niet-bederfelijke goederen.

Wetgevende initiatieven

Wereldwijd zijn er diverse wetsinitiatieven om de ecologische voetafdruk van verpakkingen aan te pakken. In de VS veranderen federale wetsvoorstellen en staatswetten op het gebied van recycling van duurzame verpakkingen, de EU introduceert nieuwe regelgeving en de VN is bezig met het opstellen van een verdrag om de plastic-vervuiling aan te pakken. ‘Dit wetgevende momentum onderstreept een collectief engagement voor duurzame en circulaire verpakkingsoplossingen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een groenere toekomst in de industrie,’ aldus de Rabobank.

Afbeelding via Rabobank


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief